Συναυλίες του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Eklipsis Easter Concert

Οι οκτώ σολίστ του συνόλου Eklipsis συνεργάζονται με τον οργανίστα Χρήστο Παρασκευόπουλο και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή συναυλία

EKLIPSIS VOCAL ENSEMBLE -VOICE ORCHESTRA
in

Easter concert
με έργα των Antonín Dvořák (Mass in D major op. 86), Dubois François Clément, Bruno Coulais, Samuel Barber (Agnus Dei) και Gabriel Fauré (Requiem Op. 48)

Μ. Δευτέρα 21 Απριλίου 2008, 8:30 μ.μ.
Γερμανική εκκλησία
Σίνα 68, Κολωνάκι

Eklipsis vocal ensemble – voice orchestra

Soprani: Σοφία Καρβουνά, Ελευθερία Βουτσινά
Alti: Χριστίνα Καραμαλτίδου, Αμαλία Γιαννούλη
Tenori: Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος, Γιάννης Φίλιας
Bassi: Αλέξανδρος Φαρής, Κώστας Φλωράκης

Όργανο: Χρήστος Παρασκευόπουλος
Μουσική Διεύθυνση: Ματθαίος Λεγάκης

Πρόγραμμα

A’
Antonín Dvořák (1841-1904)
Mass in D major op. 86 (excerpts)
Kyrie
Gloria


Dubois, François Clément Théodore (1837–1924)
Fiat Lux από τη Συλλογή Douze Pieces Nouvelles pour Orgue

Bruno Coulais (1954 - )
In memoriam (Les Choristes)

Samuel Barber (1910 – 1981)
Agnus Dei

B’
Fauré Gabriel (1845 – 1924)
Requiem Op. 48
Introit et Kyrie
Offertoire
Sanctus
Pie Jesu
Agnus Dei
Libera me
In Paradisum

Φωνητικό σύνολο – ορχήστρα φωνών «Έκληψις»
Το φωνητικό σύνολο-ορχήστρα φωνών «Έκληψις»*, δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2000, από το μαέστρο και συνθέτη Ματθαίο Λεγάκη, την σολίστ πιάνου και μονωδό Μυρτώ Ακρίβου και τον καθηγητή μουσικής και πιανίστα Σωτήρη Σαραντάκο.
Στόχος του συνόλου είναι η προβολή και η ανάδειξη, μέσω της φωνητικής τέχνης, της σύγχρονης αλλά και κλασικής μουσικής δημιουργίας. Οι πρωτότυπες και υψηλού επιπέδου εναρμονίσεις-ενορχηστρώσεις του μαέστρου και συνεργατών του, αλλά και αυτές μεγάλων διασκευαστών του είδους, δίνουν το χαρακτηριστικό ήχο του συνόλου, όπου η φωνή αποκτά και ρόλο μουσικού οργάνου.
Πρωτοπορώντας στον ελληνικό χώρο, το σύνολο αποτελείται από εννέα μέλη - σολίστ, τέσσερις γυναικείες, τέσσερις αντρικές φωνές και πιανίστα, δίνοντας το χαρακτήρα μιας «ορχήστρας», αλλά και ταυτόχρονα ενός συμπαγούς φωνητικού συνόλου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από την κλασική και ρομαντική περίοδο, τη τζαζ και τη λάτιν, μουσική από τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και άλλων χωρών, αλλά και σύγχρονη μουσική ελλήνων και ξένων συνθετών.
Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις και συνεργασίες, σε θέατρα και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και έχει κυκλοφορήσει CD με χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες του συνεργασίες ήταν με τον οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004, στις τελετές υποδοχής των αθλητών στους Παραολυμπιακούς αγώνες. * «έκληψις» στην αρχαία Ελληνική μουσική, σήμαινε το χαμήλωμα μιας νότας ή τη μετάβαση από μια ψηλότερη σε μια χαμηλότερη στη φωνητική μουσική.

Χρήστος Παρασκευόπουλος
Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Τις πρώτες του μουσικές γνώσεις τις πήρε από την καθηγήτρια μουσικής Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι κάτοχος πτυχίου πιάνου (Εθνικό Ωδείο, τάξη Καίτης Τρούλη, 1994), πτυχίου Αρμονίας (Εθνικό Ωδείο, τάξη Σπύρου Κλάψη, 1991), πτυχίου Αντίστιξης (Εθνικό Ωδείο, τάξη Σπύρου Κλάψη, 1997). Είναι επίσης κάτοχος του Licentiate of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα του εκκλησιαστικού οργάνου και ετοιμάζεται για το FRSM. Πήρε μαθήματα εκκλησιαστικού οργάνου από τον οργανίστα της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου Stephen Atherton και την περίοδο 1996-1999 και 2001-σήμερα και από τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston.
Σαν οργανίστας έχει διοργανώσει από το 1991 αρκετά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου σε διάφορες εκκλησίες της Αθήνας στα οποία εκτός από τον ίδιο έλαβαν μέρος και άλλοι συντελεστές όπως καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα Νέων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου, Παιδική Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση της Ρόζη Μαστροσάββα, Ωδεία κ.α. και έχει επίσης συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηνών υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Μιχάλη Οικονόμου και Ελευθερίου Καλκάνη, της Όπερας Δωματίου Αθηνών υπό τη διοργάνωση της Μάρως Πέτρου-Νικάκη, του τμήματος Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του ΑΣΜΑ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Καρυώτη καθώς και άλλους φορείς. Είναι αντιπρόεδρος και συνιδρυτής του Συλλόγου Φίλων του Εκκλησιαστικού Οργάνου, ενός συλλόγου όπου από το 1996 ασχολείται με διάφορα θέματα γύρω από το εκκλησιαστικό όργανο, όπως συναυλίες, διαλέξεις, συλλογή στοιχείων για την καταγραφή των υπαρχόντων εκκλησιαστικών οργάνων στην Ελλάδα και προσπάθεια για τη συντήρησή τους.
Από το 1997 συνεργάζεται ως οργανίστας με τη Γερμανική Εκκλησία πραγματοποιώντας συναυλίες μουσικής για εκκλησιαστικό όργανο με τη συμμετοχή και άλλων συντελεστών, ενώ το 2007 γίνεται Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μπαχ που διοργανώνεται από την Πρώτη Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών. Το 1989 γίνεται οργανίστας του Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης, ενώ από το 1997 διορίζεται ως χοράρχης στον ίδιο Ναό.
Έχει επίσης συμμετάσχει στα δύο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με διοργάνωση του Nicolas Kynaston. Το 2007 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η πρώτη του δισκογραφική δουλειά από την δισκογραφική εταιρεία Logosmusic με τίτλο «Θεός το Φρούριον ημών», με έργα για εκκλησιαστικό όργανο διαφόρων συνθετών και ερμηνεία χορικών και ύμνων της Διαμαρτυρόμενης Εκκλησίας και τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το CD "Μελωδία Χριστουγέννων" με ύμνους και συνθέσεις με Χριστουγεννιάτικα θέματα στο οποίο συμμετέχουν και άλλα μουσικά όργανα καθώς και λυρικοί καλλιτέχνες.
Αυτή τη στιγμή ασχολείται με τη διδασκαλία του εκκλησιαστικού οργάνου σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Ματθαίος Λεγάκης
Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Ραφαήλ Πυλαρινό αποκτώντας διπλώματα ALCM - LLCM Conducting του London College of Music at Thames Valley University και Σύνθεση (Αριστα παμψηφεί) με τους Γ. Μεταλλινό και Ι. Δακουτρό στο Ωδείο Τέχνης του Γ. Φακανά. Αριστούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών στα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής με τον Μ. Ροζάκη όπως και πτυχιούχος Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων στο Ωδείο Ζωγράφου.
Παράλληλα με τις σπουδές του παρακολούθησε μαθήματα ενορχήστρωσης, πιάνου, κιθάρας, βιολιού, πνευστών και κλασικού τραγουδιού από αξιόλογους καθηγητές. Επίσης παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης, χορωδίας, διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας, παραδοσιακής μουσικής και μουσικής τεχνολογίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την οργανολογία αλλά και την εκμάθηση και διδασκαλία πολλών μουσικών οργάνων, την ενορχήστρωση – διδασκαλία και διεύθυνση μουσικών συνόλων και χορωδιών, όπου έχει εργαστεί σαν ενορχηστρωτής, διευθυντής μπάντας, χορωδίας, ορχήστρας εγχόρδων και άλλων οργανικών και φωνητικών συνόλων.
Σαν μουσικός (κιθάρα – πιάνο – κλαρινέτο) και χορωδός σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές χορωδίες, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό (Γαλλία-Αγγλία). Σαν μαέστρος συνόλων έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες (άνω των 100) με ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, σε θέατρα και φεστιβάλ σ’ όλη την Ελλάδα. Στην εργογραφία του σαν συνθέτης περιλαμβάνονται έργα για διάφορα οργανικά και φωνητικά σύνολα, σε ατονικό και νεοκλασικό ύφος που φτάνει μέχρι τη τζαζ. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και έχει ενορχηστρώσει και διασκευάσει ένα μεγάλο αριθμό έργων για πολλά διαφορετικά σύνολα. Το 1996 διορίστηκε καθηγητής Μουσικής στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Αυτή τη στιγμή είναι αποσπασμένος στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα μουσικών συνόλων και Αρμονίας-Αντίστιξης. Από το 2001 διευθύνει το επαγγελματικό σύνολο vocal ensemble-voice orchestra «Eklipsis», αποτελούμενο από τραγουδιστές σολίστ, με το οποίο έχει παρουσιάσει ποικίλα προγράμματα σε πάνω από 70 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας σε ωδεία και είναι μαέστρος της μικτής χορωδίας του εξωραϊστικού συλλόγου Αγίου Στεφάνου, της μικτής χορωδίας του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας και της επαγγελματικής ορχήστρας εγχόρδων «NuovArte». Επίσης έχει διατελέσει μαέστρος της ορχήστρας δωματίου του Δήμου Αγίου Στεφάνου.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ωραία παρουσίαση. Ελπίζω να ενημερωνώμαστε συχνα για τις εμφανίσεις σας

Menu :
Back to Top

Copyright © Matthew Legakis Concerts

Design by Anders Noren