Συναυλίες του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Συναυλία με έργα για φλάουτο & πιάνο

SUNSTREAMS
Συναυλία με έργα για φλάουτο & πιάνο

Αμαλία Κουντούρη φλάουτο
Μυρτώ Ακρίβου πιάνο

Σάββατο 17 Απριλίου 2010, 8:30 μμ
ATHENAEUM
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ & ΩΔΕΙΟ

Αδριανού 3, Θησείο (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ. 210 3211987
Είσοδος: 10€, φοιτητικό: 5€
Δωρεάν για τους σπουδαστές του Athenaeum

Πώς να παρουσιάσεις με λόγια το πρόγραμμα μίας συναυλίας, ειδικά όταν οι συνθέτες είναι άγνωστοι στους περισσότερους; Πώς να περιγράψεις την ακατανόητη έλξη που ασκούν πάνω σου ορισμένα έργα και σε κάνουν να περνάς ατέλειωτες ώρες μελετώντας τα; Μπορείς μόνο να παρουσιάσεις τη μουσική σαν ταξίδι, ελπίζοντας ότι το ακροατήριο θα ταξιδέψει μαζί σου.
Στο πρώτο μέρος θα βρεθούμε στον Καύκασο με δύο συνθέτες που αντλούν την έμπνευσή τους από την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας τους. Ο Fikret Amirov από το Αζερμπαϊτζάν έχει ενσωματώσει τραγούδια των νομάδων τροβαδούρων Ασίκηδων στα έξι κομμάτια του για φλάουτο και πιάνο. Ενώ η Σονάτα του Otar Takatakishvili, του εθνικού συνθέτη της Γεωργίας, παραπέμπει στη Ρώσικη Εθνική Σχολή με μελωδίες που εμπλουτίζονται αρμονικά με μεγάλη φαντασία και μάς συγκινούν.
Το δέυτερο μέρος ξεκινάει με μια προσευχή του Paul Schoenfield βασισμένη σε έναν στίχο από τους Ψαλμούς του Δαβίδ: «Κύριε, μόνο ένα πράγμα ζητάω, να με αφήσεις να κατοικήσω στο σπίτι σου». Σε αυτήν την προσευχή θα μπορούσαμε να προσδώσουμε και οικολογικό χαρακτήρα, ότι ζητάμε την παρέμβαση του Κυρίου για να καταφέρουμε να επιζήσουμε πάνω στη Γη. Οικολογικό χαρακτήρα έχει και το «Orange Dawn» του Ian Clarke που περιγράφει την ανατολή του ηλίου στη σαβάνα της Ανατολικής Αφρικής με ροζ φλαμίγκο και άλλα εξωτικά ζώα να ξυπνάνε. Ο συνθέτης εξερευνά νέες τεχνικές στο φλάουτο καθώς και τις εναλλαγές των συναισθημάτων μας (γαλήνη, δέος, θυμός), όταν αναλογιζόμαστε τη θέση και το ρόλο του ανθρώπου μέσα στη φύση. Το πρόγραμμα τελειώνει με τον Αυστραλό Carl Vine που ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας μουσική για μοντέρνο χορό. Οι καταβολές του αυτές είναι εμφανείς και στη Σονάτα για φλαόυτο και πιάνο με τρία μέρη (γρήγορο-αργό-πολύ γρήγορο) σε μινιμαλιστικό στυλ με πολύ έντονη ρυθμική εξέλιξη.
Η μουσική ολοκληρώνεται όταν αγγίξει τα αυτιά του ακροατή και δημιουργήσει ένα κλίμα οικειότητας ανάμεσα στον ακροατή και τον εκτελεστή. Αυτό είναι ένα από τα προνόμια της τέχνης, να ολοκληρώνεται όταν έρχεται σε επαφή με το κοινό.

Πρόγραμμα

ΜΕΡΟΣ Α'

Fikret Amirov (Αζερμπαϊτζάν, 1922-1984)
"Six pieces for flute and piano"
Song of the Ashug
Lullaby
Dance
In the Azerbaijan Mountains
At the Spring
Nocturne
Otar Taktakishvili (Γεωργία, 1924-1989)
Sonata for flute & piano
Allegro cantabile
Aria (Moderato cantabile)
Allegro scherzando
ΜΕΡΟΣ Β'

Paul Schoenfield (ΗΠΑ, γεν. 1947)
Achat Sha’alti
Ian Clarke (Αγγλία, γεν. 1964)
Orange Dawn
Carl Vine (Αυστραλία, γεν. 1954)
Sonata for flute & piano
Fast
Slow
Very fast


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Η Αμαλία Κουντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Athenaeum, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της από την τάξη της Janina Batko το 1992.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φλάουτου με τους M. Grauwels και B. Frommanger. Παρακολουθεί μαθήματα ερμηνείας παλιάς μουσικής και φλάουτου με ράμφος με τον Δημήτρη Κούντουρα και jazz αυτοσχεδιασμού με τον Σύλβιο Σύρρο.
Είναι μέλος των συνόλων Duo Capricorn και Con Fusion, στα οποία νέοι συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους (S.Vachez, Ν.Πιπέρης, Α.Κιουπίδης, Γ.Αργυρόπουλος). Επίσης συμμετέχει στο Free Time Quartet που με τη συνεργασία της Μιράντας Βερούλη ερμηνεύει Βραζιλιάνικη μουσική.
Συνεργάζεται με τη συνθέτη Τατιάνα Ζωγράφου σε συναυλίες και στα CD με τα τραγούδια της καθώς και σε άλλες ηχογραφήσεις (Will-o-the wisp, Ν. Πιπέρης).
Έχει δώσει συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα σε πολλά νησιά και πόλεις της Ελλάδας.
Διδάσκει στο Ωδείο «Εν Οργάνοις».

Η Μυρτώ Ακρίβου σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών όπου πήρε πτυχίο με άριστα παμψηφεί με τη Σ. Μακρυγιάννη και δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο με την Έλενα Μουζάλα. Τελειοποίησε τις σπουδές της στο London College of Music at Thames Valley University στο Performer’s Recital Diploma με την κ. Penny Sue Joyce. Σπούδασε επίσης κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στη μουσική σχολή Σείστρο όπου και πήρε το δίπλωμα της με την Αγγέλικα Φάμελου και πτυχίο αρμονίας στο Ωδείο Ζωγράφου με τον Ματθαίο Λεγάκη.
Έχει παρακολουθήσει masterclasses πιάνου με τους A. Lefevre, R. Jansen και G. Ganev, καθώς και πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια διδασκαλίας της μουσικής και του πιάνου.
Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σαν σολίστ και έχει συνεργαστεί με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την ορχήστρα δωματίου NuovArte, το τρίο Olympico, το Trio da Camera και πολλά άλλα μουσικά σύνολα, σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι ιδρυτικό μέλος και πιανίστα του Eklipsis vocal ensemble.
Διδάσκει στα Ωδεία «Εν Οργάνοις» και «Σείστρο» και είναι μουσικός συνοδός μονωδών και εκτελεστών πολλών μουσικών οργάνων.

Menu :
Back to Top

Copyright © Matthew Legakis Concerts

Design by Anders Noren