Συναυλίες του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Συναυλία - Διπλωματικές εξετάσεις

Ω Δ Ε Ι Ο K O D Á L Y - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ KODÁLY

Κύπρου 61, 15233, Χαλάνδρι ● ΤΗΛ: 210 6824940 ● ΚΙΝ: 6942 488794
e-mail: info@kodaly.gr ● www.kodaly.gr

Συναυλία - Διπλωματικές εξετάσεις
Τάξη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ του καθηγητή Μιχάλη Πατσέα

Μουσική διεύθυνση: Ματθαίος Λεγάκης

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, Ώρα: 20:00
Αίθουσα Συναυλιών Ελληνογερμανικού Συλλόγου "Φιλαδέλφεια"
(Κριεζή 64, 15125 Πολύδροσο Αμαρουσίου. Τηλ: 2106848009)
Είσοδος ελεύθερηΠρόγραμμα

Α' Μέρος

Claudio Monteverdi (1567-1643)
Lasciatemi morire (1614) (Lamento d’ Arianna from opera Arianna)
(SSATB Choir A-Cappella)

J. S. Bach (1685-1750)
Jesu, nimm dich deiner Glieder (1723) (No. 8 - Choral from Cantata BWV 40)
(SATB Choir A Cappella)

Anton Bruckner (1824-1896)
Christus factus est (1884)
(SATB Choir A-Cappella)

Olivier Messiaen (1908-1992)
Sacrum Convivium (1937)
(SATB Choir, Organ)

Β΄ Μέρος

W. A. Mozart (1756-1791)
Missa brevis in G KV 49 (1768)
Kyrie
Gloria
Credo
Sanctus - Benedictus
Agnus dei
(String orchestra, organ, SATB soloist, SATB Choir)


Συμπράττουν:

Σχολή διεύθυνσης χορωδίας Ωδείου Kodály
Φωνητικό σύνολο Eklipsis
Ορχήστρα δωματίου NuovArte

Σολίστ:
Ρωξάνη Παπαδημητρίου
Ιωάννα Βρακατσέλη
Απόστολος Κανάρης
Ιωάννης Σφυρής


Σχολή διεύθυνσης χορωδίας Ωδείου Kodály
Soprani
Μυρτώ Ακρίβου
Αγάθη Βάρελη
Άννα-Μαρία Παπαγιαννάκου
Ειρήνη Πατσέα
Κωνσταντίνα Χρονοπούλου
Alti
Μαρίνα Κουρούση
Μαριάννα Ροντογιάννη
Λουΐζα Τσέγκα
Tenori
Νίκος Γαλενιανός
Bassi
Φάνης Ζαχόπουλος
Κωνσταντίνος Κουλακμανίδης
Γιώργος Πατίλης

Φωνητικό Σύνολο Eklipsis
Soprani
Μαρία Ντίμοβα - Ροροπούλου
Χριστίνα Σπηλιακοπούλου
Alti
Αθηνά Εμβαλωματά
Σοφία Τζιφάκη
Tenori
Αλέξανδρος Δημητρόπουλος
Θεοφάνης Ρορόπουλος
Bassi
Αλέξανδρος Φαρής
Κώστας Φλωράκης

Ορχήστρα δωματίου NuovArte
Violini I
Franc Shestani
Antonela Cefa
Alfred Stuni
Violini II
Θοδωρής Λυκουρόπουλος
Βαγγέλης Ζαραλής
Viola
Lindita Nina
Violoncello
Βαγγέλης Νίνα
Contrabass
Περικλής Χαλμούκης
Organ
Μυρτώ Ακρίβου

Ματθαίος Λεγάκης
Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο London College of Music at Thames Valley University, σύνθεση στο Ωδείο Τέχνης, αρμονία – αντίστιξη – φούγκα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και ενοργάνωση πνευστών οργάνων στο Ωδείο Ζωγράφου.
Είναι μαέστρος των επαγγελματικών συνόλων “Eklipsis vocal ensemble-voice orchestra”, “NuovArte chamber orchestra” παρουσιάζοντας ποικίλα προγράμματα σε πάνω από 90 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης είναι διευθυντής της Μικτής χορωδίας Διονύσου "Σεμέλη" όπως και της μικτής χορωδίας του Δήμου Διονύσου.
Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες με κορυφαίους λυρικούς καλλιτέχνες όπως Σόνια Θεοδωρίδου, Αντώνη Κορωναίο, Μίνα Πολυχρόνου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Γιάννη Χριστόπουλο, Ελευθερία Βουτσινά, Χριστίνα Καραμαλτίδου, Γιάννη Φίλια, Σοφία Καρβουνά, και τους ηθοποιούς Μάνια Παπαδημητρίου και Νίκο Ψαρά.
Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και έχει ενορχηστρώσει και διασκευάσει ένα μεγάλο αριθμό έργων για πολλά διαφορετικά σύνολα τα οποία έχει διευθύνει.
Έχει διατελέσει μαέστρος της Φιλαρμονικής, της ορχήστρας και της χορωδίας του Δήμου Καλλονής Λέσβου, της εταιρίας «Αττικό Μετρό», της χορωδίας & ορχήστρας εγχόρδων του Δήμου Αγίου Στεφάνου, της χορωδίας του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας και της χορωδίας του Δήμου Δροσιάς έχοντας παρουσιάσει πλήθος συναυλιών σε φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών.
Το 2007-2008 εργάστηκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει μουσική στην δημόσια εκπαίδευση και ανώτερα θεωρητικά σε Ωδεία.

Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας "Ωδείου Kodály"
Η Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας του Ωδείου Κόνταλυ λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια είναι δε μια από τις πρώτες Αναγνωρισμένες από το Κράτος (Ιανουάριος 2008). Ο Μαέστρος Μιχάλης Πατσέας διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας στο Ωδείο Κόνταλυ από το 1989 και στο Ουγγρικό Ινστιτούτο Kodály από το 1993. Τα Μουσικά Σύνολα του Ωδείου καθώς και οι διαπρεπείς και έμπειροι καθηγητές του, συντελούν στην καλή φήμη της Σχολής.

Φωνητικό σύνολο "Eklipsis"
Το φωνητικό σύνολο «Έκληψις»*, δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2000, από το μαέστρο και συνθέτη Ματθαίο Λεγάκη, την σολίστ πιάνου και μονωδό Μυρτώ Ακρίβου και τον καθηγητή μουσικής και πιανίστα Σωτήρη Σαραντάκο.
Στόχος του συνόλου είναι η προβολή και η ανάδειξη, μέσω της φωνητικής τέχνης, της σύγχρονης αλλά και κλασικής μουσικής δημιουργίας.
Οι πρωτότυπες και υψηλού επιπέδου εναρμονίσεις-ενορχηστρώσεις του μαέστρου και συνεργατών του, αλλά και αυτές μεγάλων διασκευαστών του είδους, δίνουν το χαρακτηριστικό ήχο του συνόλου, όπου η φωνή αποκτά και ρόλο μουσικού οργάνου.
Πρωτοπορώντας στον ελληνικό χώρο, το σύνολο αποτελείται από εννέα μέλη - σολίστ, τέσσερις γυναικείες, τέσσερις αντρικές φωνές και πιανίστα, δίνοντας το χαρακτήρα μιας «ορχήστρας», αλλά και ταυτόχρονα ενός συμπαγούς φωνητικού συνόλου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από την κλασική και ρομαντική περίοδο, τη τζαζ και τη λάτιν, μουσική από τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και άλλων χωρών, αλλά και σύγχρονη μουσική ελλήνων και ξένων συνθετών.
Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις και συνεργασίες, σε θέατρα και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα με προγράμματα υψηλών απαιτήσεων, και έχει κυκλοφορήσει CD με χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες του συνεργασίες ήταν με τον οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004, στις τελετές υποδοχής των αθλητών στους Παραολυμπιακούς αγώνες.
* «έκληψις» στην αρχαία Ελληνική μουσική, σήμαινε το χαμήλωμα μιας νότας ή τη μετάβαση από μια ψηλότερη σε μια χαμηλότερη στη φωνητική μουσική.

Ορχήστρα δωματίου "NuovArte"
Η ορχήστρα δωματίου NuovArte δημιουργήθηκε το 2006 μέσα από τη συνεργασία του διευθυντή ορχήστρας Ματθαίου Λεγάκη και του σολίστ βιολιού Πέτρο Τσέλα.
Την ορχήστρα πλαισιώνουν κορυφαίοι σολίστ με πολύ μεγάλη εμπειρία στις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Σκοπός της είναι να συνεισφέρει στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας με μια καινούργια πνοή και ευαισθησία, μέσα από την υψηλού επιπέδου τεχνική της αλλά και των καλλιτεχνικών ανησυχιών των μελών της.
Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους λυρικούς καλλιτέχνες, όπως και με τους σολίστ του φωνητικού συνόλου-ορχήστρας φωνών “Eklipsis” σε Πασχαλινές συναυλίες και Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, σε άριες από όπερες, και έχει παρουσιάσει αφιέρωμα για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Mozart.
Στο ρεπερτόριο της συμπεριλαμβάνονται έργα μεγάλων συνθετών όπως Mozart, Haydn, Handel, Pergolesi, Vivaldi, Rossini, Donizetti, Verdi, Bizet, Tchaikovski, Dvorak, Grieg, Britten, Barber, Σκαλκώτα, Μάζη, όπως επίσης και Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Πλάτωνος κ.α.

Παπαδημητρίου Ρωξάνη
Η Παπαδημητρίου Ρωξάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία τεσσάρων χρόνων. Σπούδασε κλασικό τραγούδι με την Χαρά Σαβίνο στο Ωδείο Αθηνών και είναι κάτοχος διπλώματος μονωδίας με βαθμό Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο από το Διεθνές Ωδείο Αθήνας (τάξη Sonja Milenkovic). Έχει συμμετάσχει ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια τραγουδιού με τους: Elena Obraztsova, Lucianna Serra, Dunja Vejzovic, Antonio Constantino, John Evans και Robert Dean. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος Master of Music in Opera Studies, από το Royal Holloway University of London και κάτοχος διπλώματος σολίστ πιάνου από το ωδείο Φίλιππος Νάκας (τάξη Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου) με βαθμό Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σοπράνο στην παγκόσμια πρώτη της ηλεκτροακουστικής όπερας του Νίκου Χαριζάνου "Το βλέμμα της Τυφλότητας" το 2004. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τη χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ιωάννα Βρακατσέλη
Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι διπλωματούχος μονωδίας με την κ. Σ. Καραμανιάν, πιάνου με την κ. Αγγ. Τόζου και πτυχιούχος φυγής (φούγκας) με τον κ. Ι. Σπυρόπουλο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σκηνικής αγωγής με τον σκηνοθέτη Σ. Βαφειάδη, ρεπερτόριο και ερμηνεία κλασικού τραγουδιού με την κ. Χ. Σαβίνο, και τους κ.κ. Αντ. Παπακωνσταντίνου, G. Janowitz και Άρη Χριστοφέλλη. Από τον Οκτώβριο 2008 έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό τμήμα μονωδίας του Ωδείου Αθηνών (τάξη Χ. Σαβίνο). Επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Νοέμβριο του 2008 κέρδισε το Β΄ βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ λυρικών τραγουδιστών στην Αθήνα και το 2009-2010 συμμετείχε στο studio όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες της Αθήνας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παρνασσός, Goethe και Γαλλικό Ινστιτούτο) και άλλων ελληνικών πόλεων, καθώς και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ερμηνεύοντας ρόλους από όπερες (Carmen, Charlotte “Werther”, Maddalena “Rigoletto”, Cherubino “Nozze di Figaro”, Dorabella “Cosi fan tutte”, 3η Ντάμα “Μαγεμένος Αυλός”), τραγούδια των G. Mahler, R. Strauss, L. Berio και R. Schumann. Τραγούδησε στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Ιθάκη. Έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, με σχήματα όπως Melos Brass και κουαρτέτο χάλκινων πνευστών Λευκάδας καθώς και με τους Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Πλατύραχο, Μ. Κακογιάννη και Ν. Ξυδάκη. Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες Ε.Λ.Σ., Fons Musicalis, Μέλισμα, Eklipsis.
Σήμερα ανήκει στο δυναμικό της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων.

Απόστολος Κανάρης
Σπούδασε πιάνο και κλασικό τραγούδι - τενόρος στην Ελλάδα και στο Richard Strauss Konservatorium του Μονάχου. Παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου. Συνεργάζεται επί σειρά ετών με τις χορωδίες του Δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Αθηνών. Από το 2000 είναι τακτικός συνεργάτης της χορωδίας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όπου μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στις εξής παραγωγές: Βέρντι Ρέκβιεμ με το Λ. Μάαζελ, Μπερλιόζ Τε Ντέουμ με τον Κλ. Αμπάντο σε συμπαραγωγή με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, Μπερλιόζ Ρωμαίος και Ιουλιέττα με τον Ρ. Μούτι, Μέντελσσον Ηλίας με τον Β. Σαβάλις κ.ά. Ως σολίστ έχει ερμηνεύσει εκτός άλλων Σύντομες Λειτουργίες και το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες ως πιανίστας - ακκομπανιατέρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ιωάννης Σφυρής
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πάντειο πανεπιστήμιο στο τμήμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι διπλωματούχος Σύνθεσης με τον Ι. Σπυρόπουλο, διπλωματούχος Μονωδίας με την κα. Χαρά Σαβίνο και πτυχιούχος Πιάνου με την Αν. Παπαφιλίππου.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και χορωδίας, σεμινάριο Film Scoring και Soundtrack με τον Α. Μούζα, σεμινάριο φωνητικής αγωγής με τον κ. Αντ. Παπακωνσταντίνου, μαθήματα εκτέλεσης κρουστών οργάνων κλασικής ορχήστρας καθώς και Μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια του Παιδαγωγικού Συστήματος Kodály.
Ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι υποστηρίζοντας μουσικά. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ιθάκη το 2004 και είναι μόνιμος συνεργάτης της Ομάδας Τέχνης "Πάροδος" και της Εταιρίας Θεάτρου "Τέχνη και Δράση".
Σαν σολίστ έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ, την ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και το φωνητικό σύνολο "Μέλισμα" υπό την διεύθυνση μαέστρων όπως ο Λ. Καρυτινός, Β. Φιδετζής, Α. Μπαλτάς κ.α.
Έχει πάρει μέρος σε αρκετές συναυλίες σαν πιανίστας και σαν συνοδός χορωδιών (Δήμου Βύρωνα, Φιλαρμονία Χρ. Ιωάννης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση) και συνόλων μουσικής δωματίου καθώς και σαν μέλος επαγγελματικών χορωδιών (Υπαλλήλων Εμπορικής Τραπέζης, Fons Musicalis, Φωνητικό Σύνολο Eklipsis) με συμμετοχές σε φεστιβάλ, διαγωνισμούς και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τώρα είναι μέλος της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και καθηγητής Ανώτερων θεωρητικών και πιάνου στο Ωδείο «Σαπφώ».

Menu :
Back to Top

Copyright © Matthew Legakis Concerts

Design by Anders Noren